Izveštaj ankete i dalji koraci

Drage koleginice i kolege,

Pre svega želimo da vam se zahvalimo što ste izdvojili svoje vreme i popunili anketu.
Anketu je popunilo 675 studenata osnovnih studija, što je za pohvalu!
Anketa je ostala anonimna i samo je izveštaj prosleđen Upravi fakulteta.

Rezime izveštaja možete pročitati u nastavku:

“Studenti osnovnih studija su generalno razočarani manjkom ambicije profesora i asistenata da pokušaju da održe online nastavu, samo na 30 od 234 predmeta (12,82%) koji se slušaju na svim modulima se stvarno održava online nastava pomoću raznih platformi (Zoom, Google ili Microsoft platforme, Skype ili jednostavno snimanjem predavanja/vežbi i deljenjem na Youtube kanale). Određeni broj predmeta koji su u celini teorijski, studenti mogu samostalno da obrađuju uz prilagođen materijal, međutim iz predmeta koji u svom planu i programu imaju računske i/ili laboratorijske vežbe, jednostavno nije moguće samostalno obrađivati i iz tih predmeta je neophono da se održava online nastava. Želimo da ovim putem predložimo da se barem jedna učionica na fakultetu osposobi i preuredi tako da se u njoj može održavati online nastava (snimanje predavanja/vežbi), mislimo da opremu potrebnu za to fakultet već poseduje. Montiranjem takve učionice bi motivisali profesore i asistente da u mnogo većem obimu održavaju online nastavu.
Materijali na studentskom e-learning servisu su dostupni, većina profesora objavljuje materijale redovno i mnogi su prilagodili materijale (dodatnim objašnjenjima, komentarima, beleškama), ali postoji i određeni broj profesora koji je samo prosledio prezentacije koje bi se nalazile u pozadini pri održavanju redovnih predavanja iz kojih nije moguće bilo šta samostalno naučiti. Kada se sumiraju svi odgovori iz ankete, zaključak je da se Saobraćajni fakultet još uvek nije uspešno prebacio na online nastavu.”

Izveštaj je prosleđen prodekanu za nastavu koji će preuzeti dalje mere za unapređenje nastave, lično će obavestiti profesore na čijim predmetima su studenti izrazili nezadovoljstvo i na čijim predmetima se nastava ne realizuje.
Ukoliko se ništa ne promeni u narednih nedelju dana, ovim putem želimo da zamolimo sve studente osnovnih studija da izaberu po jednog predstavnika modula po generaciji (ili predstavnika po predmetu ukoliko su u pitanju izborni predmeti) koji će obaveštavati studenta prodekana o neodržavanju nastave ili o mogućim poteškoćama kako bismo pojedinačno po predmetu rešavali probleme.
Studenta prodekana (valentinaobradovicts@gmail.com) možete kontaktirati putem maila na sledeći način:
Naslov maila: [Saobraćajni fakultet] Online nastava
Tekst maila: Godina studija, modul, ime predmeta, ime profesora/asistenta + ukratko opisati problem.
Ne plašite se da izrazite nezadovoljstvo, slobodno se javite, jer kada budu došli ispitni rokovi biće kasno za bilo kakvo reagovanje povodom online nastave. Predstavnici postoje kako se mailovi ne bi zatrpavali istim infomacijama i oni će ostati anonimni.

Budite dobro i ostanite kod kuće!